Kåseri: Sjukvårdens oförmåga att diagnostisera levande patienter

Datum: 2016-06-21  |   Författare: MZ

För 20 kronor fann jag i mitten av juni i år ett exemplar av Illustrerad Vetenskaps årsbok från år 2015. På sidan 24 fann jag en artikel om den numera mycket kände "ismannen" Ötzi som år 1991 återfanns uppe på en bergskam i Alperna, mellan Italien och Österrike. Ötzi har genom åren undersökts minutiöst och mer och mer kunskap om honom och hans leverne har successivt framkommit med hjälp av modern undersökningsutrustning.

Ötzis kropp är ungefär 5 200 år gammal och den avslöjar bland annat att folket på den tiden tatuerade sig. På Ötzis kropp har man funnit omkring 60 tatueringar och en stor andel av dem är placerade så att de överensstämmer med meridianakupunkturpunkterna. Tydligen så hade även de europeiska folken kunskap om klassisk, kinesisk akupunktur redan för drygt 5 000 år sedan! I dag har den absoluta majoriteten av den europeiska läkarkåren ännu ingen som helst kunskap om sådan behandling och kan ännu mindre utföra den. Ötzi, en helt vanlig människa för 5 200 år sedan, hade tydligen mer medicinsk kunskap på detta område än vad dagens ˮvälutbildadeˮ läkare har. Det får mig att undra om utvecklingen inom den medicinska vetenskapen verkligen har fört oss så vidare värst mycket framåt under de senaste fem årtusendena...

Undersökningen av Ötzis kropp visar på fler intressanta saker. Han led av artros, hade inälvsmask och dessutom njursten. Att kunna diagnostisera dessa sjukdomar på ett 5 200 år gammalt lik är ganska imponerande men så långt har faktiskt den medicinska vetenskapen numera kommit även om den moderna, svenska sjukvårdens utövare inte alltid lyckas med bedriften att diagnostisera motsvarande sjukdomstillstånd på de i vår tid vårdsökande och fortfarande levande patienterna.

Att Ötzi även led av en infektionssjukdom efter ett fästingbett, har de italienska forskarna och läkarna kommit fram till. Det får mig att allvarligt fundera över svensk sjukvård. De italienska läkarna har uppenbarligen kunskap om att fästingar bär på smitta som kan leda till kroniska infektionssjukdomar och de italienska läkarna klarar dessutom även av att diagnostisera sådana sjukdomstillstånd, även på en 5 200 år gammal patient vars kropp till stor del är stadd i förruttnelse. Svenska läkare har däremot ännu inte lärt sig att diagnostisera sådana sjukdomar på i dag levande patienter och vad ännu värre är – de har inte ratificerat kroniska infektionssjukdomar orsakade av fästingar. I stället skakar de svenska läkarna på sina huvuden, harklar sig osäkert och rullar med ögonen som om de vore spritpåverkade ugglor. De hasplar ur sig knappt hörbara fraser som ˮdet där är bara inbillningˮ eller i allvarligare fall ˮdet där får du lära dig att leva medˮ.

Vart är den svenska sjukvården på väg? Är det utför? Ja, det verkar inte bättre. Hur kompetenta är egentligen de svenska läkarna? Svaret på den sista frågan är ganska uppenbart men svenska patienter är godtrogna och auktoritetstroende och fortsätter att aningslöst fästa sin tillit till de välbetalda ˮvitrockarnaˮ som i sina bröstfickor stoppar ner mängder av minimalistiska maktsymboler i form av olikfärgade pennor – ett omisskännligt tecken på deras maktposition, medicinska konstförfarenhet och självklara kompetens.

5 tidningar per år

NYHETER OCH ARTIKLAR

Kan man förebygga fosterskador?

2018-04-21: Chansen att bli gravid ökar markant när båda föräldrarna har bra matvanor, livsstil och hälsov ...

Moraliska haverier på hög nivå

2018-04-19: Att både enskilda, företag och organisationer kan göra avkall på etik och moral, om det bara han ...

Ny film: Kampen om Hälsoparadigmet

2018-03-15: Kampen om hälsoparadigmet är en film om hälsa, i synnerhet om synen på hälsa och hur den all ...

Trådlös teknik är en folkhälsofara!

2018-02-08: Inför julen damp det ner det ena efter andra reklambladet och reklamhäften i brevlådan, med alleh ...

Streptokocker avdödades med hjälp av kolloidalt silver

2018-01-16: Jag räddade eventuellt mina ben genom att ta livet av de betahemolyserande streptokocker som jag ...

Medborgarjournalisten Bechir Rabani avled i natt, 33 år gammal.

2017-12-16: Vi kan med förfäran meddela att medborgarjournalisten Bechir Rabani, som intervjuades i 2000-Talet ...

Värmeakupunktur - en uråldrig kinesisk läkekonst

2017-12-04: Sam Mac är en ansedd kinesisk läkare som har kommit till Sverige för att erbjuda sin behandlin ...

Sven botade sin cancer med kosttillskott, superfoods, ketogen kost och kolloidalt silver

2017-12-02: Sven Erik är extremt förbannad på myndigheternas sätt att helt ogenerat ljuga medborgarna rätt ...

Kåseri: Beskedet efter 15 fluorfria år

2017-11-29: Ja, jag är en gottegris. Det erkänner jag. Åtminstone en liten minigris som ser till att det ofta ...

Smartphones, smarta för vem?

2017-10-13: I allt fler studier påvisas hur mobilstrålning kan orsaka cancer, men nu höjs röster för att mo ...

Startsida