Föreläsarprofil: Torwald Wawle

Datum: 2016-02-28  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Föreläsarprofil: Torwald Wawle

”Man blir gammal när man slutar vara nyfiken”, säger Dagny Carlsson i en artikel i Aftonbladet från i fjol. Dagny började en datorkurs för fyra år sedan, då var hon 99 år gammal.

För 95-åriga Torwald Wawle är datorn ett självklart verktyg i verksamheten - han är businessman och uppfinnare av Wawle-metoden, för vilken han belönades med Gnistanpriset 2008.

1990 drabbades Torwald av ett problem som miljoner svenskar lider av – tandlossning. Med 8-10 mm djupa tandfickor och isande tandhalsar kunde Torwald inte längre tugga maten.

Det var då nyfikenheten kom väl till pass. Likt professor Balthazar, vankade Torwald av och an i tankarna för att försöka förstå orsaken till problemet med tandhalsarna – något som skolmedicinen ofta vill få oss att tro beror på brist på det giftiga ämnet fluor.

Men som så många andra gånger inom området naturlig hälsa är oftast lösningarna på komplicerade sjukdomar enkla, och just naturliga. Detta insåg redan läkekonstens fader, Hippokrates, när han 400 år f.Kr, fällde uttalandet om grundorsaken till tändernas sjukdomsorsaker: ”Även här har vi ett tydligt bevis, för att de största förändringarna, i vad som berör vår natur, är de största sjukdomsorsakerna”.

För det är just förändringen i tuggtryck som är en bidragande orsak till att många tand- och käkproblem uppstår, övergången från stenålderskost till mer lättuggad färdigmat, men även det ökade intaget av kolhydrater, menar Torwald. Förutom storsäljaren Wawle Dental Rubber Gum har Torwald nyligen lanserat en helt ny produkt som bygger på samma princip som tandtuggummit. Det är en cirkulationssits som han tillverkar själv under mottot ”Slipp Slapp Stjärt”. ”När man använt denna i bara någon månad blir rumpan fastare, det har jag märkt själv”, säger Torwald, som hoppas att han kan fortsätta tillverka produkterna själv ett tag till. Han har nämligen bara en liten del av synen kvar på ena ögat: ”Skulle synen försvinna har jag en fabrik som kan ta över tillverkningen”, säger han.

På sin hemsida ger Torwald sin uppfattning om sin och andra människors egen förmåga att ta hand om sin hälsa:

”… naturligtvis är alla docenter och professorer mycket lärda. Men det betyder inte att de är klokare och idérikare än uppfinnare. Jag rekommenderar mig själv i varje sammanhang där omsorg och redlighet är särskilt påkallat. ”

Träffa Torwald och de andra föredragshållarna på 2000-Talets Vetenskaps seminarium i Malmö den 13/3 2016. Där kommer du även att kunna testa och köpa Torwalds produkter.

Här anmäler du dig och får mer information

Mer information:

Torwald Wawles Hemsida där du kan läsa mer om hur produkterna fungerar

Motiveringen till Gnistanpriset 2008


Startsida