Svenskt patent för strålningsreducerande mobilskal - 2000-Talets Vetenskap

Svenskt patent för strålningsreducerande mobilskal

Artikel från nr 4/2021  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

RP of Sweden har fått ett efterlängtat svenskt patent på sina mobilskal. Den tidigare Gnistanpristagaren och uppfinnaren Anders Sydborg säger att patentet var efterlängtat och att processen drog ut flera år på tiden.

I slutet av november fick den svenska utvecklaren av strålningsreducerande mobilskal, RP of Sweden, ett efterlängtat patent från Patent- och registreringsverket, PRV. – Att vi skulle få patentet var ingen självklarhet och det tog längre tid än väntat, säger Anders Sydborg.

Patentet gäller företagets strålningsreducerande mobilskal som den tidigare Gnistanpristagaren Anders Sydborg har varit med och tagit fram. Han berättar att företaget har väntat på ett patent i över tre års tid och att processen drog ut på tiden. De nu patenterade mobilskalen är tillverkade i aluminium och sägs reducera strålningen från mobiltelefoner med mellan 70 och 99 procent. – Det är jätteroligt att vi äntligen har fått ett patent. Vi har en bra produkt och det här visar att den fungerar, säger produktutvecklaren Anders Sydborg på RP of Sweden.

Ensamrätt för en uppfinning


Patent är en ensamrätt för innehavaren att på olika sätt nyttja en uppfinning. För att en uppfinning ska få patent måste den uppfylla flera villkor. Bland annat ska den vara ny och fungera, ha teknisk karaktär och lösa ett problem på ett tekniskt sätt. Dessutom ska uppfinningen skilja sig väsentligt från allt som är känt sedan tidigare.
– Att vi skulle få patentet var ingen självklarhet och det tog längre tid än väntat. Det skulle ta sex månader från början, men det är över tre år sedan vi lämnade in ansökan. Plötsligt fick vi ett positivt och efterlängtat besked, säger Anders Sydborg.

Han berättar att allt började med en mängd olika prototyper och mätningar på mobiltelefoners strålning i offentliga miljöer. I ett tidigt skede tog han kontakt med professor Olle Johansson, en av Sveriges främsta experter inom strålning.
– Det har tagit flera år att utveckla ett mobilskal som fungerar. Efter en lång tids modifiering av prototyperna var det till slut ett misstag i produktionen som gav oss lösningen på hur vi skulle reducera strålningen utan att påverka täckning och batteritid, säger Anders Sydborg.

Testade i labb i flera länder


Mobilskalen har gått igenom tester i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland samt på ett av de mest välrenommerade testlaboratorierna i Finland, Verkotan. Det var där som Olle Johansson övervakade en SARmätning samt flera mätningar av effekttäthet som visade en strålningsreduktion på upp till 99 procent. – I alla mätningar ser vi en stor reducering i strålning när skalen är på, säger Anders Sydborg. Han berättar att det i dagsläget är uppemot 12 000 personer som använder företagets mobilskal.

– De flesta är väldigt positiva. Även elöverkänsliga personer kan med hjälp av våra skal använda sina mobiltelefoner igen. När vi lyckades reducera nästan all strålning förstod vi att våra mobilskal borde intressera mobilanvändare över hela världen.

Hur kom du på idén att ta fram strålningsreducerande mobilskal?
– Jag fick det till mig i en dröm att jag skulle vara med i ett projekt där vi tog fram ett mobilskal som både skyddade från strålning och skyddade mobiltelefonerna från att gå sönder, säger han.

Höga utvecklingskostnader Anders Sydborg berättar att de stora elektronikjättarna har visat ett stort intresse för att ta in företagets mobilskal i sina respektive sortiment. Men de höga utvecklings- och tillverkningskostnaderna har gjort det omöjligt.
– De har velat att vi ska sänka våra tillverkningskostnader. Därför har vi tagit fram en lättare version av vårt mobilskal för de vanligaste mobiltelefonerna. Om allt går enligt planerna kommer vi inom en snar framtid att lansera dessa i Sverige, säger Anders Sydborg.
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap så kan du ta del av djupgående artiklar om naturlig hälsa och miljö!


Startsida