Skolan som skapar förutsättningar för en god folkhälsa - 2000-Talets Vetenskap

Skolan som skapar förutsättningar för en god folkhälsa

Artikel från nr 3/2022  |   Författare: 2000-Talets Vetenskap

Bo Engborg är rektor för Nordiskt Näringscenter, ett utbildningscentrum i Bagarmossen i Stockholm med populära distansutbildningar inom alternativmedicin. – Vi har två utbildningar till näringsterapeut som är ganska lika varandra. Båda ger tillräckliga kunskaper för att arbeta som näringsterapeut, säger Bo Engborg.

Nordiskt Näringscenter i Bagarmossen i Stockholm erbjuder flera kortare och längre hälsoutbildningar, främst inom kost- och näring. Utbildningarna är på deltid och tar oftast några dagar per månad i anspråk. Skolan har utbildningar för såväl nybörjare som för dem som vill vidareutbilda sig.

– Skolan har funnits i mer än 25 år. Den fanns först på Södermalm i Hälsans hus, sedan i Helenelund, sedan flyttade vi till Mariagården i Danderyd, och nu finns vi i Bagarmossen. För snart tio år sedan tog jag över när Leif-Tage Larsson, som drev verksamheten tidigare, gick i pension. Då flyttade vi till Bagarmossen och förändrade verksamheten en hel del. En av de stora förändringarna är att vi i dag ger många kurser på distans. På så sätt kan vi nå en bredare publik i hela landet. En annan viktig förändring är att innehållet i kurserna har uppdaterats ordentligt och bygger på modern forskning, säger rektor Bo Engborg som själv håller i flera av kurserna.

Vilka utbildningar ger ni i dag?

– Vår viktigaste och populäraste utbildning är den till kost- och näringsterapeut. Sedan har vi en variant på den som heter ört- och näringsterapeut för de som vill lära sig mer om örter. Sedan har vi en utbildning i örtmedicin som Mic McMullen håller, han är välkänd och har doktorerat i örtmedicin. Vi har även utbildningar till bland annat kostrådgivare.

En kost- och näringsterapeut är en person som har studerat näringsfysiologi, klinisk nutrition och hälsosam matlagning. Inom klinisk nutrition använder man individuella rekommendationer angående kosthållning och individuellt anpassade tillskott av vitaminer, mineraler, enzymer, probiotika och andra kosttillskott för att förbättra hälsan och höja livskvaliteten.

Man vill främja hälsan genom att ge näringsämnen som kan förbättra biokemiska, fysiologiska och psykologiska funktioner. En näringsterapeut kan ta fram ett behandlingsprogram för att fylla på näringsdepåer och optimera varje persons genetiska potential.

Hur är det att vara rektor för en alternativmedicinsk skola?

– Jag har hållit på med alternativmedicin sedan tjugoårsåldern så det känns bra,
säger Bo Engborg.

Bo Engborg berättar vidare att utbildningen till näringsterapeut ger både ett makro- och mikroperspektiv på näring. Makronäring handlar om maten vi äter,
kolhydrater, fetter och proteiner, hur man komponerar en måltid som är näringsmässigt
balanserad, vad man bör undvika och hur man anpassar kosten till olika individers behov.

– Vi lär oss teoretiskt och praktiskt hur man ser på kosten och dess läkande egenskaper inom olika kosttraditioner, till exempel makrobiotik, LCHF och paleokost.

Hur väcktes ditt intresse för alternativmedicin?...


Startsida