Tolv år har gått sedan Torbjörn Sassersson grundade NewsVoice. 2000-Talets Vetenskap träffade honom på Tennstopet i Stockholm för att prata om tidningen som han startade 2011 och som på senare år har kommit att bli tongivande på nätet.
– NewsVoice var en av de första nättidningarna som gjorde anspråk på att vara just en nättidning. Jag har slutat att kalla den för alternativ. Sedan några år uppfyller vi kraven för en etablerad tidning, säger han.
I dag är Torbjörn Sassersson chefredaktör, grundare och ansvarig utgivare för NewsVoice, som är en partipolitiskt oberoende debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik. Tidningen tar upp ämnesområden som hälsa, vetenskap, media och teknologi samt omvärlds- och samhällsfrågor. Tidningen fylls med innehåll från frilansande skribenter och debattörer från alla läger. Kopplade till NewsVoice finns en grupp frilansskribenter och till sin hjälp på redaktionen har Torbjörn Sassersson kollegan Sanja R. Juric, som är assisterande redaktör, skribent och annonsansvarig. I dag produceras en del innehåll med hjälp av AI.
I mitten av 90-talet arbetade Torbjörn Sassersson för en rad tidningar inom miljö- och bioenergiområdet.
– Jag upptäckte att jag gillade nyheter och att få ut dem på nätet. Det föll sig helt naturligt att starta bloggen som sedan blev nättidningen NewsVoice. Jag har slutat att kalla NewsVoice för alternativ. De senaste månaderna uppfyller vi faktiskt kraven för en riktig tidning. Det har bland annat att göra med den nya nyhetsplattformen och hur den är upplagd.
Han berättar att NewsVoice sedan i mars har en helt ny nyhetsplattform som sajten är byggd på.
– Denna nyhetsplattform är likvärdig med plattformarna som de stora medieföretagen i Sverige använder och den är byggd av Aeon Media. Jag är jättenöjd med resultatet och det verkar läsarna också vara.
Vad har du fått för respons på den nya sajten?
– Ja, den har bara varit positiv. Det var nödvändigt med en förändring för att få ny energi i arbetet. Nu känns det som om vi är på rätt spår och bättre än någonsin, säger han.
NewsVoice drar sig inte för att avslöja korruption och maktmissbruk och bevakar även internationella medier. Torbjörn berättar att hans vision är att NewsVoice ska bli en allmänt känd och uppskattad referenspunkt i mediebruset. Han vill att nättidningen ska spegla det paradigmskifte som mänskligheten är mitt uppe i. Med paradigmskifte avser han den naturliga förändringen med vilken ett samhälle språngvis utvecklas i takt med att människorna utvecklas.
– Vi vill fylla ett tomrum i Sverige där vissa nyheter, trender och goda idéer har hamnat i skymundan. Jag försöker hålla en skarp gräns mellan nyheter och opinionsmaterial på NewsVoice. Inom hälsoområdet vill vi uppmärksamma naturliga metoder som ger hälsa och välbefinnande, säger han.
Varför startade du NewsVoice?
– Jag upplevde svensk media som tillrättalagd och var tvungen att söka mig till utländska medier för att få de perspektiv som jag ville ha. NewsVoice var en av de första nättidningarna som gjorde anspråk på att vara just en nättidning. Vaken.se var också tidiga, även om det var mer av en aktivistsajt i början.
Man märker att du är inspirerad av utländska medier. Var det viktigt redan från början?
– Ja, jag ville ha in det internationella perspektivet tidigt. Jag var inspirerad av en kvinna som hade bott i Frankrike för länge sedan. Hon tyckte att det var så märkligt att det bara fanns två stora dagstidningar i Sverige. I Frankrike fanns det mångdubbelt fler och dessutom rymde de många fler olika åsikter och perspektiv. Tänkandet är strömlinjeformat i Sverige, vilket är synd för det behövs andra perspektiv också.
Varför är det så svårt att ha olika åsikter i Sverige?
– Jag tror att det handlar om den socialistiska programmeringen som börjar redan i skolan. Vi tränas i att vara duktiga och konformitet har blivit en framgångsfaktor i Sverige.
Hur ser du på svenska medier?
– De havererar bara mer och mer och har ett extremt stelbent synsätt på allt möjligt. Media är i dag helt underkastad överstatliga intressen som FN, EU, WHO och World Economic Forum.
Tycker du att det är konstigt att inga fler har upptäckt det?
– Ja, det tycker jag faktiskt är konstigt.
Finns det en rundgång i svensk media?
– Ja, jag tror så här. Om man skulle låta artificiell intelligens skriva alla svenska nyheter enligt en viss mall, så skulle ingen märka något. Det existerar inga nyheter längre, det är bara samma gamla malande. I stället har jag kommit att älska de utomsvenska perspektiven på Sverige, som å andra sidan är helt underbara.
Torbjörn berättar att NewsVoice har fått möta ett tufft motstånd från både myndigheter och andra medieaktörer. En gång provade han att söka statligt presstöd men fick avslag på ansökan. En av motiveringarna var att NewsVoice inte följde ”det konventionella systemtänkandet”, något de på redaktionen själva använde som paroll.
– Det lustiga var att MPRT, myndigheten för press, radio och tv, sedan använde det på ett triumferande sätt emot oss. Jag har ansökt om både presstöd och innovationsstöd från MPRT, men det blev avslag för båda ansökningarna. Jag var på väg att söka presstöd en andra gång, men lade ner det, eftersom jag insåg att det skulle vara meningslöst att ens försöka.
Han berättar att det har framkommit att en myndighetsperson på MPRT uttryckt att myndigheten absolut inte ska bevilja NewsVoice ekonomiska medel.
– Det motiverades med det vanliga tramset om att vi skulle vara en konspiratorisk sajt som spred desinformation. Vi gick miste om cirka 400 000 kronor. Vi får inte heller några pengar från Youtube trots att vi har 9 000 prenumeranter på vår Youtube-kanal.
Torbjörn berättar att flera konkurrenter, till skillnad från NewsVoice, har fått motta statligt presstöd och därför har kunnat växa.
– Det är svårt att få ihop det ekonomiskt, men det skulle kunna lösa sig över en natt om alla människor som läser gratis kunde betala fem kronor i månaden, eftersom vi har femtusen unika besökare om dagen.
Torbjörn berättar att hittills har kostnaderna för NewsVoice täckts av annonsintäkter, sponsring, stipendier, donationer och frivilliga prenumerationsdonationer.
Ska du prova att söka presstöd igen?
– Nej. Prenumeranter som är villiga att göra stående mikrobetalningar är den framkomliga vägen för att finansiera tidningen.
Har ni råkat ut för påtryckningar eller liknande?
– Nej, men vi har råkat ut för falsk ryktesspridning. Jag är även övertygad om att NewsVoice har drabbats negativt av olika åtgärder för att hindra vår tillväxt och spridning. Många har vittnat om att de ibland inte har kunnat länka till oss. Naturligtvis är det politiserat. Vi hade artiklar om att gurkmeja kunde hjälpa mot cancer och fick nedslag på det. Flera av de stora drakarna skrev liknande artiklar och hänvisade till samma forskning utan att få nedslag, men när vi skriver om samma ämnen, så blir vi golvade. Det sker helt godtyckligt.
Hur mycket arbete lägger du ner på NewsVoice i dag?
– Jag jobbar heltid med NewsVoice. Det är ganska mycket med administration, teknik, marknadsföring, kontakt med annonsörer, läsare och skribenter. NewsVoice skulle behöva anställa fyra-fem personer. Då skulle jag kunna fokusera ännu mer på det redaktionella arbetet. Det skulle generera fler artiklar direkt, säger han.
Vem är personen Torbjörn Sassersson?
– Jag är en analytiskt lagd person som gillar att analysera och förstå saker. Jag är intresserad av vetenskap, maktstrukturer, hälsa och geopolitik.
Hur är det att vara redaktör för en stor nyhetssajt?
– Det mest pinsamma med mitt jobb är att jag missar stavfel ibland och läsarna är inte sena med att påpeka det. Men jag rättar dem inom en halvtimme. Det var någon som skrev: ”Torbjörn Sassersson, redaktören som inte kan stava.” Då blev jag lite sur, säger Torbjörn och skrattar.
Vilka riktar sig NewsVoice till?
– Vi är inte så intresserade av att nå alla, vilket egentligen inte behövs. Jag uppskattar att vi når 15 procent av befolkningen. Det är de som tänker annorlunda och som har förmåga att ta in ny information. Ibland blir jag lite osäker på om vi verkligen når dessa 15 procent, eftersom det är svårt att nå utanför filterbubblorna som skapas av sociala medier. Vi når inte ut i den utsträckning vi borde, eftersom vi blir skuggbannade. Våra inlägg på sociala medier ses inte i den utsträckning som de borde.
Torbjörn berättar om den amerikanske journalisten James O'Keefe som genom Project Veritas och numera genom O’Keefe Media Group har intervjuat avhoppare från de stora medieföretagen som vittnat om att det går till på det här viset.
Det verkar som att de som äger narrativet använder alla medel de kan för att tysta meningsmotståndare?
– För ett tag sedan fick jag ett meddelande från Youtube att de hade tagit ned en video på min privata kanal. Det var en minidokumentär om kirurgen dr Andrew Wakefield, som legat på Youtube sedan 2014.
Har du något att säga om censuren av oliktänkande?
– Samhället förlorar bara på att censurera folk. Vad är det för poäng med att ha regimkritiker? Jo, de är på sätt och vis produktutvecklare av regimen. Låt dem prata! Jag tycker att politikerna borde lyssna på kritikerna i stället för att försvara sig. Jag har fått indikationer på att personer i regeringen läser NewsVoice. De läser men ger sig aldrig tillkänna. Vi har även haft mycket trafik från Säpo till en artikel som rekommenderade bikarbonat vid slemhosta. Då kunde jag inte låta bli att skriva kommentaren: ”Kul att ni på Säpo läser den här artikeln, jag förstår att ni har slemhosta därinne.”
Vilken typ av journalistik står du för?
– Jag har blivit kritiserad för att bedriva aktivistisk journalistik. Det är trams. Jag vill snarare vara folkbildande och inspirera människor till att ta kontroll över sina egna liv.
Varför är det viktigt att människor tar kontroll över sina liv?
– Eftersom de annars riskerar att styras av ekonomiska intressen, inte minst läkemedelsindustrins ekonomiska intressen.
Vad tycker du om läkemedelsindustrin?
– Jag började tidigt att förstå skolmedicinens tillkortakommanden. Jag minns hur förfärad jag blev när jag som ung såg filmatiseringen av PC Jersilds roman Babels hus med Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen. Den ifrågasatte sjukvårdspolitikens inriktning på en vårdapparat som är avhumaniserad och där kommunikation mellan personal och patient inte fungerar. Jag förstod hur vårdapparaten hade en inbyggd aversion mot liv och hälsa och en fixering vid lidande och grova metoder som inte fungerar.
Hur illa ställt är det egentligen inom svensk sjukvård?
– Jag tror att Sverige har sämst sjukvård av alla industriländer. Jag är medveten om att det är ett provokativt uttalande, men det kanske kan få folk att tänka till. Den svenska sjukvården är ju som ett slutet system. Det är faktiskt ännu värre än så. Jag har talat med människor som vittnat om att varje sjukhus är ett slutet system i sig och att det skulle behövas mycket mer utbyte av erfarenheter mellan sjukhusen.
Hur ser du på utvecklingen av de internationella mediejättarna?
– När jag började med internet fanns det flera sökmotorer som konkurrerade med varandra. Nu har det tagits över av en enda, vilket är katastrof! Monopoliseringen är hemsk! En ljuspunkt är att Elon Musk köpte Twitter, som nu heter X. Det verkar som om publiken återvänder till X.
Vad kan svenska medier göra bättre?
– De måste nyktra till, för de har glömt vad journalistik handlar om – att granska makten och att om möjligt, lyssna på båda sidor. Människor är extremt trötta på dåliga nyheter, kanske nu mer än någonsin tidigare. Människor behöver hopp om att det fortfarande går att göra någonting för att vända den negativa trenden.
Torbjörn berättar att NewsVoice har hängts ut i ett antal statliga rapporter och där anklagats för att vara en Rysslandsvänlig publikation.
– Där står att vi använt pandemin för att splittra Sverige och för att stödja Ryssland. Det vill jag dementera. Ingen av de där rapportförfattarna har kontaktat mig. Jag har återpublicerat artiklar från Russia Today, vilket tydligen räcker för att bli kallad Rysslandsvänlig. Noterar de inte att jag även publicerat pressmeddelanden från Pentagon för att skapa bredd?
På senare tid har förtroendet för NewsVoice ökat väsentligt inom etablissemanget och Torbjörn Sassersson har beviljats Journalistförbundets presskort.
– Därefter fick jag pressackreditering från Riksdagen, så jag har nyligen börjat besöka både riksdagens och regeringens presskonferenser. Nyligen var jag på en av Försvarsmaktens militära demonstrationer där jag intervjuade amerikanska soldater och härom veckan blev jag inbjuden till Konserthuset av kinesiska ambassaden för firandet av den 74:e årsdagen för nationen Kina. Jag känner mig glad åt att få allt detta förtroende. Nu gäller det att förvalta det och samtidigt behålla den journalistiska integriteten.
Vad ser du för väg framåt för Sverige?
– Vi måste bygga upp ett förtroendesamhälle utan den här massiva övervakningen. Motsatsen till ett kontrollsamhälle är ett förtroendesamhälle där vi har förtroende för statsmakten och militären, och de omvänt har förtroende för oss. Men så ser det inte ut i dag! Vi har dåligt förtroende för dem och de har kanske ett svagt förtroende för oss, eftersom de har en massa hemligheter för sig. Det märkliga är att de verkar ha fler hemligheter gentemot den egna befolkningen än mot främmande makt.
Många ser dig som pionjär inom alternativmedia. Håller du med om det?
– Vad roligt att höra! Ja, det kan man nog nästan säga, eftersom jag faktiskt var något år före Nya Tider och Nya Dagbladet. Just Nya Dagbladet tycker jag har utvecklats till en av de bättre tidningarna, på många sätt, även om jag skulle önska att de tog ut svängarna lite mer.
Är det en plandemi vi har haft?
– Ja, det är klart att det är en plandemi. Min mor åkte till sjukhuset med ont i armen och kom därifrån med diagnosen covid-19 trots att de hade konstaterat en förmodad blodpropp i armen. De ville ha en pinne i statistiken, och de gjorde inte ens några tester på henne men plötsligt kom det in sköterskor och läkare i skyddsdräkter. Det var en helt surrealistisk teater, berättade hon.
Såg du den komma?
– Ja, jag antar det, eftersom jag var en kritisk röst redan när svininfluensan och Pandemrix-vaccinet kom 2009. Där har vi faktiskt ett av mina scoop som gick lite obemärkt förbi. Det var en läkare som skickade ampuller med Pandemrix-vaccin till KTH, Kungliga Tekniska högskolan, och bad om att få dem analyserade.
– De svarade att de hittade extrema halter av arsenik och tenn i ampullerna. Läkaren kontaktade sedan Läkemedelsverket, som inte ville göra någonting åt saken. Jag fick ut konversationen mellan läkaren och handläggarna på Läkemedelsverket. Av det materialet framgick att KTH vägrade att lämna ut resultaten, men samtidigt förnekade de inte att de hade gjort tester på innehållet, säger han.
Text och foto: Björn Lindén
Om stöd till nyhetsmedier
Presstöd var ett ekonomiskt bidrag från staten till tidningar. Sedan den första februari 2019 har det ersatts med mediestöd som även omfattar nätpublikationer. Dessa ekonomiska stöd från staten finns för att främja en mångfald av nyhetsmedier både på en nationell och lokal nivå samt stärka närvaron av medier även i svagt bevakade områden i landet. Huvuddelen av det direkta presstödet går till tidningar som har kopplingar till riksdagspartier, något som har bidragit till att vissa kallar presstödet för ett slags indirekt partistöd.
Bildtexter:
NewsVoice mest aktivt på medieplattformen X på adressen: x.com/newsvoicemag men finns även på Telegram under NewsVoicePublic.
Torbjörn Sassersson berättar att han får fler positiva mejl än negativa.
Torbjörn Sassersson berättar att kommentarsfälten på NewsVoice är öppna för alla att tycka vad de vill.