Partierna svarar på 2000-Talets Vetenskaps frågor inför valet 2014!
Den 4/9 2014 skickade Föreningen 2000-Talets Vetenskap ut sex viktiga frågor om hälsa, sjukvård och miljö till samtliga partier representerade i EU. Här redovisas inkomna svar och presenteras i ordning efter partiernas storlek i EU-valet. Klicka på rubrikerna för att öppna aktuell fråga, därefter på respektive parti för att se deras svar.
1. GMO (Genetiskt modifierade organismer)
Intensifieringen av framtagandet av genmanipulerade grödor har ökat i ett globalt perspektiv. Samtidigt har det framkommit i senare forskning, genom djurförsök, att de som konsumerar dessa livsmedel efter en längre period drabbas av allehanda kroniska åkommor, samt cancer och sterilitet.
a) Anser ert parti att Sverige ska vara helt fritt från GMO (gällande områdena skogsbruk, lantbruk, djurfoder och livsmedel)? Svar: JA eller NEJ
b) Anser ert parti att GMO i livsmedel ska märkas, även mejeriprodukter och kött från djur som utfodrats med GMO? Svar: JA eller NEJ
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
b) Nej, vi står bakom de nuvarande EU-reglerna om att allt som innehåller mer än 1 % GMO ska märkas. Kött från djur som utfordras med GMO ska inte märkas. Men däremot ser vi positivt på att de företag som markerar att de säljer kött som fått GMO-fritt foder informerar konsumenterna.
b) Ja
b) Nej
b) Vi anser att livsmedel som innehåller GMO ska märkas tydligt. Det finns vissa problem att märka tex kött eller mejeriprodukter, då detta kräver helt andra dokumentationskrav för särskilt importerade livsmedel. Vi kan tänka oss att införa en sådan märkning om det inte i praktiken fungerar som handelshinder.
b) Ja
b) Ja, Centerpartiet tycker att det är rimligt att livsmedel som innehåller GMO ska märkas så att konsumenten kan göra informerade val.
b) Ja
b) Ja
b) Inget svar [Fi svarar att deras politik är under utveckling]
2. Kostsamma kostråd
Livsmedelsverkets kostråd (med 50 – 60 energiprocent kolhydrater) är den enskilt största orsaken till att diabetes trefaldigats och fetma har fördubblats på bara 20 år - mer än vården klarar av.
Anser ert parti att Livsmedelsverket ska befrias från uppdraget att utföra nationella kostråd (utgör cirka 8 % av Livsmedelsverkets verksamhet)? Om JA, utveckla hur ni anser att en sådan samhällsfunktion som kostråd till medborgarna bör fungera.
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
3. Integrativ medicin
Integrativ medicin innebär utveckling och integration av väl beprövad, systematiskt uppföljd och utvärderad kunskap från olika alternativmedicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen. Detta är vanligt i andra EU-länder men inte i Sverige.
a) Anser ert parti att integrativ medicin ska erbjudas svenska medborgare som ett komplement till skolmedicin? Svar: JA eller NEJ
b) Vilka motsvarande initiativ skulle ert parti kunna göra för att erbjuda patienten en större valfrihet i svensk sjukvård, för att förbättra behandlingsresultat, för att reducera vårdkostnader och för att minimera riskerna för biverkningar (som för skolmedicinen är mycket stora)?
c) Vill ni bevara läkemedelsindustrins monopol i Sverige och därmed riskera att vi blir ett U-land inom EU vad gäller att erbjuda sina medborgare beprövade kostnadseffektiva behandlingsmetoder?
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
a) Nej. Vi vill att dagens regler gäller.
b) Svensk sjukvård ska följa vetenskap och beprövad erfarenhet precis som idag.
c) Vi delar inte den negativa synen på läkemedel som ges uttryck för i frågan. Bättre och effektivare läkemedel kommer hela tiden och är en stor del av sjukvårdens framsteg.
a) Om den är förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet är svaret ja, annars nej.
b) Vi är positiva till att människor tar ett större ansvar för sin vård och vill att sjukvården är lyhörd för vilka vägar individen söker finna för bättre hälsa. Det är viktigt att behandlande läkare har kunskap om hela patientens sjukdomsbild och behandling för att kunna ge en patientsäker vård.
För att öka kunskapen och förståelsen för komplementär medicin bör sjukvårdspersonal inom den offentliga vården ha möjlighet till utbildning om komplementär behandling. Vi vill stärka patientens rättigheter och satsa mer på hälsofrämjande vård. Den offentligt finansierade sjukvården ska dock inte uppmuntra eller stödja en patient att använda sig av metoder som saknar vetenskapligt stöd.
c) Miljöpartiet de gröna har inget förslag om förändringar inom området.
b) För oss är det av avgörande vikt att hälso- och sjukvården alltid håller hög kvalitet. Som patient ska man alltid kunna känna sig trygg med att den vård som ges är den bästa möjliga. Vi ställer oss inte avvisande till alternativa behandlingsmetoder, men vi menar att den vård som ingår i den skattefinansierade hälso- och sjukvården måste vara säker och i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Valfrihet inom sjukvården är en central del för nya moderaterna. Därför anser vi att patienten själv ska kunna välja den vårdcentral, ortoped eller kanske gynekolog som passar bäst.
c) Hälso- och sjukvården i Sverige bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet, där traditionella läkemedel är den vedertagna behandlingen för att bekämpa sjukdomar. Däremot är det viktigt att till sig nya fakta och rön för att utveckla sjukvården.
a och b) Hälso- och sjukvårdens patienter ska känna sig trygga i förvissningen om att de behandlingsmetoder som vården använder vilar på vetenskaplig grund. Folkpartiet vill förtydliga lagstiftningen så att det blir tydligt att den som har läkarlegitimation har ansvar för sitt agerande och att den behandling och de råd som läkaren ger ska vila på vetenskaplig grund, även utanför det dagliga arbetet i vården.
c) Ordet ”monopol” leder enligt vår mening tanken fel. Läkemedelsföretag agerar i fri konkurrens. Hårda krav ställs på nya läkemedel rörande bevisad effekt, uppföljning av biverkningar samt kostnadseffektivitet. Preparat som brister i något eller flera av dessa avseenden blir endera inte godkända för marknaden eller omfattas inte av det svenska systemet för läkemedelssubvention. Vi ser inga skäl att göra några stora ändringar av dessa regler.
a) Nej
b) Mer personal inom vård- och omsorg, fler vårdplatser, bevara LOV och fler utbildningsplatser.
c) Frågan i sig är konstigt ställd, Sverigedemokraterna har inte tagit ställning till några förändringar kring detta i dagsläget, gällande behandlingsmetoder ska dessa utgå från medicinskt beprövad vetenskap.
a) Många patienter efterfrågar andra behandlingar än de som ges inom den s.k. skolmedicinen. Det är att bra att man har möjlighet att få tillgång till alternativa behandlingsmetoder om man känner att man blir hjälp av dessa. Det är dock viktigt att de behandlingar som ges, inom hälso- och sjukvården, uppfyller lagens krav på vetenskap och beprövad erfarenhet. Samhällets resurser ska bara användas till metoder som bevisligen ger effekt.
b) Centerpartiet värnar om ökad valfrihet för patienten att välja mellan privata, ideella och offentliga vårdgivare. Skattefinansierad hälso- och sjukvård måste dock uppfylla kraven på vetenskap och beprövad erfarenhet.
c) Det finns ett flertal läkemedelsföretag som är verksamma i Sverige. För att ha rätt att sälja ett läkemedel måste man ha ett godkännande från Läkemedelsverket. Läkemedelsverket har även en lista över godkända växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, prövar som ansvarig myndighet om ett läkemedel ska ingå i högkostnadsskyddet. Däri ingår också att bedöma om behandlingsmetoderna är kostnadseffektiva.
a) Ja, så länge det är behandlingsalternativ som står i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.
b) Landstinget ska enligt hälso- och sjukvårdslagen låta patienter välja mellan behandlingsalternativ som står i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet så om det finns alternativa metoder, som uppfyller dessa kriterier, så kan de ingå bland de behandlingsalternativ som erbjuds.
c) Vi ser inte risken som överhängande att Sverige förvandlas till ett U-land inom hälso- och sjukvården, men vi vill förbättra kvaliteten och tillgängligheten dels genom att skattepengar inte ska gå till privata vinster, dels genom att öka resurserna till vården.
a) Nej. Den offentligt finansierade vården ska ges i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vissa väl beprövade metoder kan dock omfattas.
b) Under sin tid i regering har Kristdemokraterna arbetat för en vård som utgår från patienten och som möjliggör mer delaktighet och valfrihet. Vi vet att delaktighet leder till bättre resultat och kvalitet. Därför har vi tagit fram en ny patientlag, som förtydligar patientens rättigheter. Vi vill etablera en digital tjänst – Hälsa För Mig – där den enskilde enkelt ska kunna samla och spara information om sin egen hälsa. Detta kommer stärka patientens ställning ytterligare.
c) Kristdemokraterna anser att konkurrens på läkemedelsmarknaden leder till bättre läkemedel och lägre priser. När det gäller olika behandlingsalternativ, så är läkemedelsbehandling en av flera behandlingsformer. Varje patient inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården ska ges en individuell och professionell bedömning av vilken eller vilka av de till buds stående behandlingsalternativen som är mest lämpliga.
4. Häxjakt på kosttillskott
Läkemedelsverket har i ett flertal fall förbjudit eller försökt förbjuda kosttillskott enbart p.g.a. att vissa aktörer har marknadsfört kosttillskottet som ett sätt att bli frisk från sjukdom. Detta har lett till att en hel bransch har drabbats så att produkten inte längre får säljas. Ett exempel är Glukosamin, ett kroppseget ämne som användes av hundratusentals människor för sina ledproblem. P.g.a. att ett fåtal aktörer utlovade effekt mot ledproblem, förbjöds Glukosamin helt på marknaden.
Så säger lagen: Det är Läkemedelsverket som bedömer om en produkt är ett läkemedel. Om ett kosttillskott säljs med vad Läkemedelsverket anser vara medicinska påståenden har Läkemedelsverket möjlighet att klassificera produkten som ett läkemedel. Det blir då inte längre tillåtet att sälja produkten eftersom den inte är godkänd av Läkemedelsverket.
https://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2008/Lakemedel-eller-kosttillskott--var-gar-gransen/
Anser ert parti att det är i medborgarnas intresse att kosttillskott, som många människor vill kunna köpa eftersom de upplever en god effekt, per automatik förbjuds på den öppna marknaden enbart p.g.a. vissa aktörers snedsteg? Borde man inte vända sig mot aktörerna istället för den aktuella produkten? Är ni för en lagändring?
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
5. Läkemedelsbiverkningar & felbehandlingar
I USA är felbehandlingar och läkemedelsbiverkningar (latrogena skador, d.v.s. av vården själv framkallade biverkningar som lett till för tidig död) den tredje största dödsorsaken efter hjärt-kärlsjukdomar och cancer. I Sverige saknas heltäckande statistik. Däremot föreligger delundersökningar som visar på enorma miljardförluster för samhället (förutom lidandet).
a) Hur vill ert parti komma tillrätta med problemet?
b) Har ni en ambition att styra bort från läkemedelsfirmornas oinskränkta makt och det monopol de etablerat samt öppna upp för mer kostnadseffektiva behandlingsmetoder med färre biverkningar och bättre resultat (som uppfyller kravet på vetenskap ELLER beprövad erfarenhet)? Utveckla gärna svaret.
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
b) Vi skriver absolut inte under på formuleringar om ”läkemedelsfirmornas oinskränkta makt”. Alla läkemedel och behandlingsmetoder ska prövas och granskas noggrant. Det är de bästa och effektivaste metoderna och läkemedlen som ska användas. Gamla metoder och läkemedel ska utmönstras istället för att finnas kvar av slentrian.
a) Det är alltid önskvärt med ökad kunskap om negativa bieffekter av läkemedelsanvändning och av vård och behandling som getts inom ramen för hälso- och sjukvården. Dessa ska redan i dag rapporteras in och sammanställas. Om det finns brister här är det naturligt att Socialstyrelsen tillsammans med Inspektionen för vård och omsorg och Sveriges kommuner och landsting ser över hur inrapporteringen och analysen kan förbättras.
b) Vård och behandling som bekostas av det allmänna ska vara förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet. För vård och behandling som bekostas av den enskilde gäller inte dessa krav men vi ser gärna en stärkt konsumentskyddslagstiftning här. Det är här upp till den enskilde vilken behandling hen önskar.
b) Se tidigare svar. Vi anser även att det är viktigt att följa Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) om att vården ska bedrivas både med vetenskap och beprövad erfarenhet.
b) Sverigedemokraterna anser att sjukvård, oavsett form, ska utgå från vetenskaplig och beprövad erfarenhet. Inte antingen eller.
Regeringen satsar även inom den nationella patientsäkerhetsöverenskommelsen på en säkrare läkemedelsanvändning. 2014 har 100 000 000 kr avsatts som stimulansmedel till de landsting som uppnår de uppsatta målen. Centerpartiet och Alliansen vill fortsätta att satsa på patientsäkerhet och säkrare läkemedelsanvändning.
b) Vi instämmer inte i bilden av att läkemedelsföretagen skulle ha en oinskränkt makt. Det pågår ständig forskning kring nya läkemedel och behandlingsmetoder med så minimala biverkningar som möjligt. TLV prövar huruvida läkemedel är kostnadseffektiva.b) Vi ser det som en självklar uppgift för den medicinska forskningen och praktiken att utveckla mer effektiva behandlingsmetoder med färre biverkningar.
Därutöver har Läkemedelsverket fått i uppdrag att initiera och utvärdera en försöksverksamhet med strukturerade läkemedelssamtal på apotek. Försöksverksamheten syftar till att uppnå ökad följsamhet till ordinerad behandling.
b) Ett grundkrav är att behandlingar ska stå i överensstämmelse med vetenskap eller beprövad erfarenhet. Självklart är det eftersträvansvärt att behandlingar både är effektiva och har få biverkningar. Men det är ytterst inte politiker som avgör vilka behandlingsmetoder som ska användas inom den offentligt finansierade vården. Det är i huvudsak behandlande läkare som gör den bedömningen.
6. Strålning
När det gäller utbyggnaden av den trådlösa tekniken har man i Riksdagsdebatter mest fokuserat runt hur man ska uppnå full täckning. Samtidigt finns det de forskare som har påvisat ett klart samband mellan utbyggnaden av allt fler trådlösa tekniker och den kraftigt ökande cancerfrekvensen.
a) Vad tänker ni göra för att minimera riskerna av strålning och stödja forskning och bättre teknik?
b) Vilken inställning har ert parti gentemot de människor som säger att de redan har drabbats av elöverkänslighet och vad tänker ni göra för att skydda dem?
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
b) Vi respekterar deras upplevelser. Det måste vara utgångspunkten. Symptom som brukar nämnas kan t.ex. vara huvudvärk, ljuskänslighet och koncentrationsproblem. Det är viktigt att hälso- och sjukvården tar människors symptom på allvar. Att göra ingrepp i den omgivande miljön eller förbjuda el eller teknik är inte möjligt. Trots omfattande forskning har man inte kunnat finna något orsakssamband mellan exponering för elektromagnetiska fält och de besvär som elkänsliga har.
b) Det är viktigt att personal inom hälso- och sjukvård har kunskap om elöverkänsligas symptom och behov. Samtidigt kan det många gånger saknas relevanta behandlingsmetoder, utan råd och stöd får ges på andra sätt från samhället.
b) Det finns idag inte några entydiga vetenskapliga belägg för att det finns ett samband mellan elektromagnetisk strålning och elöverkänslighet. Strålsäkerhetsmyndigheten sätter dessutom strikta gränsvärden för strålning som ligger långt under vad som är konstaterade hälsoeffekter. Vi kan också konstatera att det finns goda möjligheter för enskilda kommuner att besluta om lågstrålande områden och att tekniken utvecklas mot att det krävs allt lägre effekt för att skicka data över trådlösa nätverk.
b) Alla människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter svårigheter i sin livsföring har rätt till ett gott bemötande samt den vård och stöd de behöver för att kunna delta i samhällets gemenskap och leva som andra. Detta gäller även dem som saknar en vedertagen diagnos eller besvär där orsakerna är omdiskuterade.
Folkpartiet anser att människor som relaterar sina besvär till elöverkänslighet har rätt till en noggrann utredning i sjukvården och ett gott bemötande. Socialstyrelsens allmänna råd om bemötande av patienter som relaterar sina besvär till amalgam och elektricitet, SOSFS 1998:3, bör följas. Folkpartiet verkar därutöver i många landsting för en utbyggd hemsjukvård, vilket torde underlätta för patienter som upplever besvär av el.
b) Utgångspunkten för oss är att alla människor måste kunna leva ett värdigt liv och att försiktighetsprincipen ska gälla även i fortsättningen.
b) Statens Beredning för medicinsk utvärdering har nyligen gått igenom den vetenskapliga litteraturen och bland annat funnit att det ”inte finns stöd för att elektromagnetiska fält har fysiologisk påverkan på personer som identifierar sig som elöverkänsliga”. De symptom som patienterna upplever ska naturligtvis tas på allvar, även om det inte finns några belägg för att upplevda symptomen beror på svaga elektromagnetiska fält.
b) Elöverkänslighet är ett omdiskuterat fenomen. Att de drabbade har verkliga och ofta mycket besvärande symptom (huvudvärk, nervositet, allmän trötthet, koncentrationssvårigheter, öronsusningar, svindel, irriterad hud samt smärtor i leder och hjärta) är inte ifrågasatt. Den övervägande bilden av forskningsläget talar dock för att det inte går att visa på negativa effekter i samband med exponering för svaga elektromagnetiska fält från t.ex. elledningar eller mobiltelefoner.
Vänsterpartiet respekterar att människor känner oro inför den snabba teknikutvecklingen och att enskilda individer upplever att den trådlösa tekniken har negativa effekter på deras hälsa. Men politiska beslut behöver grunda sig i ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, som vi har uttryckt det i andra sammanhang. Vi ser också stora möjligheter med trådlös teknik. Genom en fortsatt utbyggnad av mobilnätet kan vi garantera bra mobiltäckning i hela landet och därigenom förbättra möjligheterna för människor och bo och arbeta i hela Sverige. Vi tycker också det i grunden är positivt om offentliga platser kan ha öppna trådlösa nätverk, det bidrar till att göra den nya tekniken tillgänglig för fler. Vi anser alltså att man bör respektera och visa hänsyn till människors oro när det gäller eventuella risker som strålning kan innebära.
Vi tar dock inte aktivt ställning för en forskningsståndpunkt som har tveksamma empiriska belägg och driver därför inte frågor om bostadsanpassningsbidrag, att utvidga hjälpmedelsutbudet och ställa krav på skolor och arbetsgivare att exempelvis stoppa utbyggnad av trådlösa nätverk eller begränsa möjligheten att använda mobiltelefoner.
Vänsterpartiet stödjer därför inte heller krav på strålningsfria zoner. När det gäller förslagen om var man ska kräva kabelbunden kommunikation istället för trådlös så innebär de långtgående omställningar i samhället och skulle kunna innebära stora kostnader för det offentliga. För en sådan omställning skulle det krävas forskningsresultat som på ett betydligt mer övertygande sätt än hittills påvisar nödvändigheten i sådana åtgärder.
b) Elöverkänslighet betraktas som en funktionsnedsättning men inte som en diagnos. Som vid andra funktionsnedsättningar ska varje persons behov bedömas individuellt. Det är inte politiken som beslutar om diagnoser, diagnosmetoder eller sjukdomsklassificeringar. Det är professionen och myndigheterna som har det ansvaret.
Många partier verkar ha missförstått fråga fyra, angående kosttillskott. Den handlar om en princip (inte enskilda beslut hos Läkemedelsverket, eller huruvida ett ämne fungerar i kroppen eller inte). Principen tåls därför att förtydliga: Om en aktör bryter mot marknadsföringsreglerna för sin produkt (t.ex. utlovar effekt mot sjukdom):
a) Bör den enskilde aktören straffas för att ha brutit mot marknadsföringsreglerna (genom förbjuden försäljning, böter etc.)?
b) Eller bör produkten totalförbjudas för alla aktörer (även de seriösa som inte har använt falsk marknadsföring)?
Vilket av alternativen a och b tycker ni låter mest förnuftigt?
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
Detta kom som en reaktion på att produkten marknadsfördes med hjälp av påstådd medicinsk verkan. Det går inte att isolera detta till en enskild tillverkare, eftersom det ofta handlade om marknadsföring i försäljningsledet.
I sina svar använder partierna ofta begreppet ”Vetenskap och beprövad erfarenhet”.
Anser ni att begreppet:
a) på något sätt har stöd i lagen eller finns definierat (t.ex. i lagstiftning, betänkande, förarbete, proposition, vägledande domar som kommittédirektiv etc.)? Var återfinns i så fall denna definition?
b) saknar klar definition?
- S
- MP
- M
- FP
- SD
- C
- V
- KD
- FI
Det finns också en väl utvecklad praxis kring begreppets tolkning bland såväl rättsvårdande myndigheter som vårdsektorns expertmyndigheter, till exempel Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).
2000-Talets Vetenskaps tidigare enkäter till partierna
Länkar
Valfrågor om hälsa - 2000-Talets Vetenskaps Facebookgrupp om aktuella frågor inför valet 2018
Socialdemokraterna,
Isabelle / Wallin
Miljöpartiet,
Alf Karlsson
Moderaterna, Stefan Dubois
Folkpartiet, Martin Andreasson
Sverigedemokraterna,Charlott Qvick
Centerpartiet,
Stefan Johansson
Vänsterpartiet,
Anders Thoré, Politisk sekreterare, SoU och SfU
Kristdemokraterna,
Inger Strömbom
Feministiskt Initiativ, Marita